Katsaus aussieiden tokoliikkeisiin

13.52

Viimeaikoina päivitykset ovat menneet pitkälle agilityn parissa, joten ajattelin pyhittää yhden tekstin kokonaan tottelevaisuudelle. Kokonaisuuskatsauksia tulee tehtyä turhan harvoin ja nykyään olen kamalan laiska päivittämään treenivihkoammekaan... Hyi minua. Ja niin, tämä teksti on sitten pitkä.

En myönnä, että MM toko inspiroisi päivitykseen. ;)

Nauru

Seuraaminen: Seuraaminen on parantunut huimasti, mutta vaatii vielä ovasti töitä. Rytmimuutokset se tekee huolellisemmin eik jää yhtä herkästi jätättämään. Myös paikka on minun mielestäni parantunut. Vire vaatii edelleen harjoitusta, kun seuruuseen sisltyy useampia muutoksia tai käännöksiä. Käännökset kaipaavat lisää terävyyttä ja ajatusta eteenpäin. Juoksuseuruu on hyvä, lisäksi kontakti on ihan näppärä. Liikkellelähdöt voisivat myös täpäköityä.

Liikkeestä jäävät: Nämä ovat ihan hyvät jopa minun kriittiseen silmääni. Toki ne voisivat aina täpäköityä entisestään, mutta olen tyytyväinen. Istumista on treenattu nyt vähemmän, mutta liikkeenä sekin toimii (tekihän Nauru tosi komean liikkeestä istumisen ensimmäisessä kokeessaankin...) Perusasentoon nousua/laskeutumista täytyy treenata terävämmäksi.

Paikkamakuu ja -istuminen: Ei valittamista. Piilopaikkiksessa pitää asennon, on levollinen eikä haistele tai mulkoile turhia. Laskeutuu maahan hyvin, mutta nousussa vaatii terävyyttä lisää. Liikkeen ylläpitoa ja vaatimustason nostoa ja laskua sopivassa suhteessa. Paikkaistuminen toimii myös hyvin, on levollinen eikä muuta asentoaan.

Luoksetulo: aka murhekryyni. Parantumaan päin, mutta vaatii paljon harjoitusta. Suoraan sivulle tuloon pitkällä matkalla ottaa hyvän vauhdi, mutta vaatii vielä vähän apua. Lyhyemmällä vauhti on huonompi. Perusasentoon hakee ihan hyvin. Stoppeja ennakoi, vaikka olen pitänyt treenit monipuolisina. Kaiken kaikkiaan paljon harmaita hiuksia aiheuttaa tämä! Tai sitten stressaan liikaa.

Noutoliike: Ihan toimiva. Vaatii lisää vauhtia, jotta olisi mieleeni. En näillä helteillä ole koko liikettä juuri edes ajatellut. Tarttuu kapulaan hyvin eikä mähläile. Myöskään metallisen palautus ei ole pidon puolesta ongelma. Tuo melkein paremmin eteen, mutta perusasento on ihan hyvä myös Luovuttaa kauniisti.

Kaukoliike: Ilme on hyvä ja motoriikka parantunut hurjasti kesän aikana. Ennen liikkui m-s, s-m tai s-i vaihdoissa, paranevat kuitenkin kokoajan. Avoimen luoka kaukot on ihan ok, kehtaisi ne kisoissakin näyttää, mutta vahvistelua vahvistelua.

Estehyppy: Toimii myös avoimen hyppynä. Saa tosin nähdä, miten kisoissa ramppikuumeen kanssa, mutta treeneissä ei ongelmaa. Alokkaan hypyssä perusasento vaatisi suoruutta ja terävyyttä, avoimen hypyssä hakeutuu kauniisti perusasentoon.

Hyppynouto: Treenattu huomattavan vähän, mutta ajatuksena herätelty eikä kolisuttele jalkojaan/pudota kapulaa hypätessä. Tehty mm. osata "tokotemppurataa", eikä aiheuttanut päänvaivaa. Vaatii kuitenkin lisäpaneutumista.

Tunnistusnouto: Hyvässä vaiheessa. Haistelee hyvällä tekniikalla. Jos pinna pettää, alkaa otta satunnaisia kapuloita kummempia ajattelematta. Pääosin kuitenkin tekee hyvää nenätyötä. Yrittää vielä vähän pureskella kapulaa ja siihen puututaan. Palautukseen ei vielä ole kummemmin paneuduttu.

Ohjattu nouto: Alkeissa. Haettu ajatusta suunnista. Pitäisi paneutua enemmän. Merkki kunnossa.

Ruutu: Erittäin kivassa vaiheessa! Paikka hahmottunut hienosti, vauhtia treenattu erillään mm. juoksukisalla ja vauhti on melkoisen tarmokas! Vaatisi liikkeen yhdistämisen kokonaiseksi, mutta sillä ei ole kiire.

Merkki: Hyvä. Hakee hyvin kivalle kohdalle. Ei ole sekoittanut ruutuun (*kopkopkop*) ja myös EVL-ruutu onnistuu hyvin lyhyiltä välimatkoilta, palkka ruudussa. Hakee hyvin sekä oikealle, että vasemmalle ruutuun.

Tiivistettynä: Nauru tarvitsee pääasiassa terävyyttä liikkeisiinsä, lisää moottoria ja makuuni vieläkin korkeampaa virettä. Pientä porsastelun makua se saisi melkein oppia. ;) Hirmuisen nöyrä ja iloinen tokokansalainen kuitenkin, oppii nopeasti ja innokkaasti. Palkkautuu hyvin sosiaalisella palkalla liikkeiden välissä. Vaatisi paljon kisanomaisia harjoituksia, jottei kilpailutilanne latista virettä ennestään. Tavoitteet kuitenkin korkealla.

Kida:

Seuraaminen: Vire parantunut paljon. Alussa saattaa jopa vuotaa ääntelynä tai liikkeessä edistää. Ilme huomattavasti iloisempi. Hyvät käännökset, mikäli pää pysyy kasassa loppuun asti (eikä innokkuutta ole liikaa), kaunista katsottavaa. Temponvaihtelut suorittaa hyvin, samoin peruutukset ja paikallaan kääntymiset. Sivuliikkeet hieman väljät. Perusasentoihin pitää kiinnittää huomiota.

Liikkeestä jäävät: Maahanmenossa ottaa helposti etäisyyttä, istuminen voisi olla nopeampi. Muuten päteviä. Ei häiriinny liikkumisistani, suorittaa zetan kivasti ja vire kestää. Tässäkin asenne parantunut paljon. Nousee/laskeutuu perusasentoihin hyvin.

Paikkamakuu: Ei häiriinny häiriöistä, odottaa hyvin. Joskus kääntynyt lonkalleen, muttei pitkään aikaan. Melkoisen varma liike. Joskus jättänyt alussa etuset hieman koholle, muttei pitkään aikaan. Kestää hyvin koko ajan. Perusasentoon nousu on hyvä, samoin maahanmeno. Paikkaistumisessa ei myöskään ole ongelmia.

Luoksetulo: Parantunut. Uudella käskyllä ja lähestymistavalla saau nopeammaksi. Ei ennakoi enää niin herkästi kuin ennen. Ilme on parantunut. Joskus ottaa pienen hiipimisaskeleen lähdössä, johon puututtu joka kerta. Saa nähdä, mikä tilanne on kun liike otetaan kokonaisena ja kokeenomaisena.

Noutoliike: Puukapulalla hyvä into. Saattaa ottaa hiipimisaskeleen perusasennosta lupaa odottaessa. Palautus saisi olla nopeampi ja perusasentoon siirtyminen terävämpi. Palauttanut viimeaikoina metallikapulan joka kerta, myös laukalla! Suuri iloisuus on se. Luovuttaa hyvin ja liikkuu vasta luvan saatuaan (ennen saattoi nytkähtää luovuttuaan kapulasta)
Kaukoliike: Parantunut paljon. Ilme on hurjan iloinen nykyään tätä treenatessa! Pidemmäll matkalla vielä epävarmempi, mutta parempi kuin esimerkiksi keväällä. Voittajan kisasuoritus ei kuitenkaan ole valmis. Maahanmenoissa ei aina mene loppuun asti maahan, johon kiinnitetty tarkasti huomiota ja vähentynyt on.

Hyppynouto: Kidan lemppari. Palauttaa laukalla molempiin suuntiin ja ottaa hypyn varmasti. Näppärä liike! Metallisela totaalisen vaiheessa, ote kapulasta löystyy paljon hypyn aikana, usein myös pudottaa. Parantunee samaa tahtia metallin siedon kanssa.

Tunnistusnouto: Hyvä. Joskus haukkailee ensimmäistä vastaantulevaa kapulaa ennen nenänkäytön aloittamista, muttei ole tehnyt pitkään aikaan. Haistelee järjestelmällisesti ja maltillisesti myös koetilanteessa. Palautus saisi olla nopeampi.

Ohjattu nouto: Tässä palautusvauhti on parempi (koska pitkä välimatka), mutta makuuni saisi nopeutua entisestään. Ottaa suunnat hyvin. Joskus kokeilee keskimmäistä (en käsitä miksi!) mutta onneksi se on harvinaista. Merkin malttaa ttaa hyvin, vaikka ajatus on selvästi kapuloissa.

Ruutu: Treeneissä toimii kokonaisuutena, kisatilanteessa en usko. Vauhti ja varmuus parantuneet paljon. Spottaa ruudun ennen kuin aloitamme suorittamisen, tästä plussa. Vauhtia ei koskaan voi treenata liikaa, paikka on varsin hyvin muistissa, ellei paineistuessaan sekoita merkkiin. Merkin kautta hakee ruudun paremmin.

Merkki: Todella hyvä. Toimii myös EVL-ruudussa todella hyvin. Ei valittamista.

Tiivistettynä: Kida tarvitsee edelleen paljon onnistumisia, itsevarmuutta, hauskoja suorituksia ja viretreeniä. Tärkeintä on, että sillä on itseensä luottavainen fiilis ja huumorintajuinen asenne myös mokiin. Vaatii paljon kilpailutilanteiden sietoharjoituksia ja palkattomuustreeniä alituiseen pitenevissä pätkissä, koiran psyykkeen ehdolla. Tavoitteita sitten, kun koira niihin on taas valmis.

Mites nämä turinat sitten?

2 kommenttia

  1. Olitteko eilen Ojangossa treenaamassa? Olin näkevinäni siellä sinun näköisen tytön ja Naurun näköisen koiran kun käytin Jumia äkkiä pissalla kesken flyball-treenien :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu olin! Siellä pk-kentällä yritin hommaa tokoksi vääntää. :D

      Poista

Kiitän kommentistasi jo etukäteen!

Lukijat