Koiran kesätukka - puolesta vai vastaan?
12.11
Ajeltu bc taannoin Agirodussa.
Näin lämpimien kelien tultua aihe "koiran karvojen ajelu" on noussut koiraihmisten huulille. Minulle tuli suuri tarve puhua aiheesta, kun aamulla vilkaisin vielä viimeiset kommentit keskustelusta, johon kommentoinnin ja jonka seuraamisen olin jo lopettanut. Siellä turkinajelijoita, joita tuttavallisemmin idiooteiksi nimitettiin, kehotettiin lukemaan tämä linkki. Linkki on kiertänyt jo viime kesänä, jolloin siihen ensimmäistä kertaa tutustuin. Aihe on minulle itselleni kamalan vaikea, koska en vieläkään ole osannut luoda itselleni selvää mielikuvaa, mitä mieltä olen aiheesta. Olenko puolesta vai vastaan - vai jotain siltä väliltä?
Perheessämme oli aiemmin newfoundlandinkoira, jonka jaksaminen kesällä riippui paksun, mustan karvan ottamisesta alas. Turkki kasvoi yhtä hienoksi ja tuuheaksi talveen mennessä, eikä siihen aikaan kuulunut valitusta aiheesta, mistään suunnalta. Tänä kesänä pitkän harkinnan jälkeen uskaltauduin ajamaan Kidan karvapeitteen, vaikka teinkin sen pala kurkussa ja epäilys mielessäni. Vaikka minulla i vieläkään ole tietoa, olenko prosessin puolella vai sitä vastaan, tiedän ainakin yhden asian: Kida ei koskaan helteillä ole ollut näin jaksava ja aktiivinen. Sillä on valtava, paksu, tuuhea pohjavillainen, syvän suklaanruskea karvapeite ja auringossa se on vaikuttanut hyvin nuutuneelta. Sen vauhti on kärsinyt kesäisin harrastuksissa eikä koira vaikuta lainkaan onnelliselta: Kida ei juuri välitä uimisesta, mutta se on kesäisin tehnyt sitä viilentyäkseen paremmin. Juuri äsken kun lenkkeilin koirieni kanssa melkein +30 auringonpaisteessa, ja kun pääsimme ruohikkoiselle niitylle, Kida oli se, joka haastoi Naurua leikkiin. Kaksikko juoksi päätäpahkaa ympäriinsä, toistaen saman session vielä uudestaan lenkin loppupuolella. Minulle tuli hyvä olo tätä katsellessa.
Tämä ei tietenkään helpota tehtävääni miettiessäni kantaani asiaan. En tiedä, aionko ajella turkkia uudelleen: se riippuu vahvasti siitä, millaiseksi karvapeite kasvaa takaisin ja millaista informaatiota saan maailmalta. Koira on kuitenkin ihmisen jalostama ja niitä löytyy joka kastiin. On nakuja, on pehkoja, ja silti joka säässä kulkee jos jonkinlaista turkkimallia, koirien vaikuttaessa tyytyväisiltä, kunhan niiden olotilasta on huolehdittu "pukeutumisen" mukaisesti. On totta, että päälliskarva suojaa auringolta ja eristää erittäin hyvin: Kida ei pitkässä turkissa koskaan ollut kauaa märkä, yksi ravistus ja olotila oli mitä kuivin. Nyt, kun suojana on höttömäinen villa, on kuivuminen tietenkin hitaampaa.
Agilityn ihmemaailmassa karvapeitteen ajelu on ollut tavanomaista jo pitkään. "Ajeltu voittaa sekunnilla karvallisen" taisi joskus olla jokin lausahdus, vitsi luultavammin. Onhan se ihan totta, ettei urheilua voi suorittaa toppatakki niskassa, jos taivaalta porottaa aurinko kirkkaana ja kuumana. Siinähän saa vain lämpöhalvauksen. Lagottojen ja vastaavanlaisten koirien ajelu on tyypillistä kesät talvet ja mietin, minkä takia tämä on hyväksyttävämpää kuin kesätukan tekeminen. Oletan, että syynä on huonompi pohjavilla, kuin mitä esimerkiksi huskeilla ja lapinkoirilla on.
Haluaisin kirjoittaa aiheesta ja mielipiteestäni kattavammin, ellei ongelma juurikin olisi se, ettei minulla ole moista. Olenkin valmis kuulemaan lukijoideni ajatuksia aiheesta. Oletko ajellut koirasi? Onko sen olotila helpottunut? Aiheuttiko ajelu jonkinlaisia ongelmia koirallesi? Oletko ajelua vastaan? Jos olet, miksi? Toivon, että mielipiteidenvaihto pysyy siistinä ja asiallisena, koska riitely tai henkilökohtaisuuksiin meneminen ei auta ketään eikä anna kenestäkään muusta idioottia kuvaa kuin kommentin kirjoittajasta. Etenkin, jos solvaukset jaetaan anonyymina.
33 kommenttia
Täällä yksi ajeltu koira kanssa. Nelli on rodultaan landseer eli turkkia kyllä löytyi paljon. Mutta ajelemisen jälkeen se jaksaa paremmin kulkea, sekä uiminen on helpompaa kun turkki ei paina niin paljoa ja helpompi ottaa uimaan mukaan kun kuivuu niik nopeesti. Ja aion ens kesänäkin Nellin ajella jälleen, kyllä se helpottaa sen oloa sen verran että se kannattaa ajella. Toista koiraa taas en ajaisi mistään hinnasta kun sillä muutenkin on ohut turkki ja ei pohjavillaa kuitenkaan.
VastaaPoistaItse en myöskään koe tarvetta ajella Naurua tai Taraa, koska niiden pohjavilla on aivan toista maata kuin Kidalla, joka tuntuu hakkaavan monet siperialaisetkin... En nää järkeä ajaa koiraa "ihmisen omaksi iloksi", vaan juurikin siksi, jos koira selvästi tuntee olonsa tukalaksi vain siksi, että turkki on täysin sopimaton kuumaan ilmaan. Sama kuin nakua täytyyä talvisin pukea, jottei se jäädy, eikä sitä voi vaan pakottaa sietämään asiaa. Kiitos viestistäsi! :)
PoistaVesikoirien (perrot, lagotot...) turkit ajellaan, koska se ei pysy muuten hyvänä. Niiden turkinkasvu ei lopu johonkin tiettyyn pisteeseen, kuten monien muiden, vaan kasvaa vaan kasvamistaan lopulta nyörittyen ja painaen ihan törkeästi. Se on pakko ajella.
VastaaPoistaJasu-harjakoiran turkki ajellaan useampaan kertaan vuodessa, koska sen turkkia pitäisi olla harjaamassa monta kertaa viikossa takkuuntumisen estämiseksi. Ennen tämän tajuamista turkki pääsi huovuttumaan niin, että ajellessa koiran turkkia karva lähti pois levyinä... Ei varmasti kovin ihana olo koiralla siinä tilassa. Jasu on myös piristynyt joka ikinen kerta karvojenajelun jälkeen, sillä on selvästi parempi olla.
Pohjavilla on se, mikä tekee koiralle tukalan olon, päällikarva taas eristää. Siksi mä en ymmärrä turkin lyhentämistä, koska siinä leikellään juuri ne koiran oloa helpottavat karvat pois - tai näin ainakin uskon. Ajeltaessa lähtee myös pohjavilla, jolloin tämän logiikan mukaan koiralle tulisi parempi olo. Näin mä yritän ajatella yksinkertaisesti - se, kuinka oikeassa olen, ei ole yhtään varmaa. Onneksi oman koiran pohjavilla ei ole tiheä, eikä tarvitse miettiä moisia asioita paitsi Kidan kanssa - mutta siitäkin loppuvastuu on sulla, joten voin vaan sanoa mielipiteeni. ;D Mutta ehdottomasti munkin mielestä Kidalla on tänä kesänä "kevyempi olo", kuten mainoksessa sanotaan.
T. Töissä on tylsää
Kiitos viestistä!
PoistaToissakesänäköhän se oli kun testiksi ajelin molemmat (mulla ei myöskään ole mielipidettä kyseiseen asiaan). Jumin olotilassa en huomannut mitään muutosta, mutta se onkin näistä kahdesta muutenkin se joka kestää kuumuutta tosi paljon paremmin ja tykkää esimerkiksi makoilla kuumana päivänä aina auringossa. Johtopäätös: Jumi ei saanut mitään hyötyä karvojen ajelusta.
VastaaPoistaKiksi sen sijaan (on juuri sellainen tiheäpohjavillainen koira joka yleensä tiputtaa talviturkin joskus elokuussa..) virkistyi ihan huomattavasti. Oli paljon energisempi ja jaksoi kuuminakin päivinä paremmin.Johtopäätös: Kiksin turkin ajelemisesta oli hyötyä.
Molemmilla turkki kasvoi ihan ok takaisin, Jumilla muistaakseni hitaammin. En ole kummankaan turkkia enää ajellut, sillä nykyään olen saanut Kiksiltäkin pohjavillan irti furminaattorilla ja sillä ei ole sen takia ollut enää niin kuuma kun saa sen tiheän ja kuuman pohjavillan pois. Ainiin paitsi nyt kun se alkukesästä sterkattiin niin sillä ajeltiin maha kaljuksi ja se toimii kivana tuulettimena :)
Eli edelleenkään minulla ei ole aiheeseen mielipidettä, paitsi ehkä se että pelkästään "koska muutkin tekevät" ei ole kovin fiksu syy ajella koiran turkkia. Sillä pitää oikeasti saavuttaa jotain konkreettista hyötyä koiran kannalta.
Kiitos viestistä!
PoistaKidalta myös viimevuonna ajeltiin pelkkä vatsanseutu, turkki palasi hyvin kyllä takaisin ja olo oli helpompi, mutta tuntuu, että tänä kesänä se on vieläkin kevyempi.
Furmis on kyllä kätevä! Kida pudottaa pohjavillansa 2x vuodessa ennen juoksuja kokonaan, jolloin furmis on kovassa työssä. Näin kesällä ennen karvanlähtöä en kuitenkaan saa karvaa samalla tavalla pois. Kerran yritin ja lopputuloksena oli lähinnä naarmuja koiran selässä. :/
Minä leikkaan joka kesä Cassun turkin lyhyemmäksi. Cassu piristyy selkeesti. Pidetään muutenkin kesät/talvet turkki lyhkäsenä. Kesän jälkeen annan vähän kasvaa että talvena ei tuu sit niin kylmä. Turkkinlaatu ei oo mitenkään huonontunu ja kun ei oo näyttely koira niin leikataan turkki lyhyeksi. Minun mielestä ''varsinkin jos et käytä koiraa näytelyissä ja koiralla on paksu turkki niin miksi et leikkaisi lyhyeksi?'' Ei se kaikilla koirilla pilaa sitä turkkia.
VastaaPoistaKiitos viestistä ja kokemuksista!
PoistaMeillä on sprinkut aina ajeltu kesällä vaikka niillä ei edes hirveän pitkä karva ole. Siis lähinnä "höyhenet" pois. Niiden herkkä iho muhii muuten helteellä tai uidessa helposti ihottumaa. Ajelu on auttanut tässä paljon!
VastaaPoistaSiskoni jenkki on ajeltuna, mutta enemmän turkinhoidollisista syistä. Se on helpompi nappasta nakuksi kun pestä ja föönata joka viikko. T
En osaa sanoa ajelisinko Priyan jos sillä olisi paksumpi karva. Onneksi sillä on tuollainen ohukainen karva vaan..
Kiitos viestistä!
PoistaToivoin että Kidukin olisi saanut vähän kevyemmän vaatetuksen kuten sisaruksensa. Toisin harmiksi kävi!
Mä ajelin oman koiran turkin hoidollisista syistä alkukesästä ja tarkoituksena ei oo ottaa joka kesäiseksi traditioksi vetää ihan lyhyeksi, vaan turkki pidetään sellaisena sopivan mittaisena läpivuoden, niin että talveksi koira saa ihan luvalla villattua kunnolla, sillä sillä ei ole pohjavillaa.
VastaaPoistaMun mielestä koiria ei tarvitse ajella ihan lyhyelle turkille ellei sille oo mitään syytä, sillä mun mielestä turkittomat koirat on jotenkin säälittävän näköisiä.
Kiitos viestistäsi! :)
PoistaOon seurannut tätä keskustelua myös kaksi kesää ja huokaillut ihmisten hölmöyttä. Monien argumentti ajelua vastaan tuntuu olevan se, että no se koira on luotu semmoseks (esim. lapinkoiran paksu pohjavilla), joten ota joku muu rotu ellet kestä sitä turkkia kesällä. AAAARGH. En tajua, miksi ajelu on sen kummempi juttu kuin vaatteet talvella. Jos sen koiran on tukala turkissa kesällä se otetaan pois ja jos on kylmä talvella pistetään vaatetta. Ei sen tarvitsis olla mtn ydinfysiikkaa, mitä ihmiset siitä tekee. Mut siis ei mullakaan oo mtn mielipidettä asiasta, koska ei ne koirat kärsi siitä, eikä mun takapuolta kutkuta, jos joku haluaa ajella tai vaikkei haluiskaan. Kutkuttaa siinä vaiheessa, jos nään tosi kuumissaan olevan koiran omistajalla, jonka mielestä se paksu turkki eristää ja se koira on tukehtumaisillaan, mutta se menee kai jo tyhmyyden piikkiin..
VastaaPoistaKiitos vastauksesta!
PoistaJoo, pikkuisen pahalta sellainen näky tuntuu. :(
Mä taisin samaa keskustelua seurata ja kommentoinkin sinne ;)
VastaaPoistaOlen siis ajellu tuon mun turkkibelgin tänä kesänä. Viime kesänä se oli vielä melkeinpä pentuturkissaan niin pärjäsi hyvin. Täksi kesäksi se kasvatti aivan tajuttoman tukan, eikä tiputtanut villaa lainkaan, furminaattorilta lähti karva sieltä, toinen täältä. Vedin ihan keittiösaksilla reilu sentin mittaan kesäkuun lopulla ja sen olo keveni ihan hurjasti! Nyt jaksaa treeneissä, eikä kotona ollessa enää läähätä jatkuvasti. Tälle siis tuo turkin matalaksi vetäminen sopii kuin nenä päähän ja helpotti oloa hurjasti :) Tämän sisaruksilla on täysin erilainen, kevyempi turkki jokaisella, tiedä sitten miksi...
En siis ole mitenkään ajelua vastaan, päinvastoin. Jos koira saa siitä helpotusta niin miksipä pitää sitä turkkia vaan ulkonäön vuoksi. Meidän rodun facebook-ryhmässä kyllä nousi aikamoinen myrsky kun kehtasin sinne keritystä lampaasta kuvan laittaa. Ja kun mun mielestä se on nyt vaan nätimpi ja sporttisempi ;)
Kiitos viestistä! En ko. ketjun viestejä lukenut välissä, mutta hyvin mahdollista. :D
PoistaKida ymmärtää koirakaverisi tuskan, hänkin taisi imeä kaikki turkkigeenit sisaruksilta! Voivoi. Hauska kuulla, että sinunkin kaverin olo helpottui sheivailun myötä!
Mä ajelin mun kleinin nyt toukokuun lopussa kun tuntui että se selvästi kärsii kuumasta eikä jaksa liikkua ollenkaan normaaliin tapaan, eikä se myöskään syö kuumalla kunnolla. Vedin trimmerillä turkin sentin mittaiseksi, mahasta ja pyllystä vielä lyhyemmäksi. Toi selvästi helpotusta, mutta en olisi ajellut jos koira olisi pudottanut paksun pohjavillansa itse. Katsotaan millaisena tulee takaisin, aika hitaasti näyttää kasvavan, ehkä parisenttinen nyt. Koira on myös innostunut vedessä läträämisestä enemmän nyt kun ei ole tonnin painavaa turkkia vedettävänä perässä loppupäivää. Selvästi näkee että ajamattomalle mittelille tulee paljon nopeammin kuuma kuin ajetulle kleinille. En silti tiedä lähteekö turkki ensi kesänäkin, sen näkee sitten! :)
VastaaPoistaKiitos viestistä ja kokemuksen jakamisesta!
PoistaMeillä on villakoirat vedetty lyhyelle turkille aina heti alkukeväästä ja selvästi on kaikkiin vaikuttanut positiivisesti. Oma järki sanoo, että koiran on kesällä helpompi olla lyhyemmällä kuin paksummalla turkilla, mutta faktoja en tiedä. :-D Pääasia, että itse tietää mikä omaa koiraa helpottaa helteillä ja myös toimii sen mukaan.
VastaaPoistaNimim. Aiemmin samaan soppaan kauhansa tunkenut
Kiitos mielipiteestä! :)
PoistaKiva postaus ja ihania koiria :)
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaMinulta löytyy myös ajeltu kleini! En uskaltanut vielä leikata turkkia aivan siiliksi, syynä lähinnä "minun koiralleni ei kasvanut turkkia enää ollenkaan!"- ja "minun koirani turkin laatu huononi huomattavasti ajelun jälkeen!"- tyyliset kommentit. Vaikken koko pehkoa ajellutkaan, karvaa lähti silti ihan älytön määrä. Ja sen kyllä huomasi Neelan olotilassa heti ajelun jälkeen! Neela on ollut innokkaampi ja energisempi, kuin täydessä turkissa.
VastaaPoistaLyhyt turkki on ollut muutenkin tosi kätsy. Täydessä turkissaan tämänkokoinen koira onnistuu aika hyvin kantamaan puolet metsästä kotiin mahakarvoissaan. Samoin on ollut kuraisempien kelien kanssa, kun koira on kuljettanut valtavat määrät hiekkaa mukanaan. Molemmat ongelmat hävisivät ajelun myötä! Punkit on helpompi löytää, perskarvat ei sotkeennu vaikka masu olisikin vähän sekaisin ja vaikka mitä muuta. :)
Nämä on niin mielipide- ja sopivuuskysymyksiä, ettei kumpikaan tapa voi varmasti olla oikein tai väärin. Mun koiran on parempi olla lyhyemmällä turkilla! Koiran hyvinvointi on se mikä määrää, ei mitkään tieteelliset tutkimukset.
Kiitos kokemuksen jakamisesta!
PoistaKidan ensireaktio lyhyessä turkissa oli se, että se paleli! Minä olin aivan hätää kärsimässä, että teinkö mokan, mutta sitten mietin että onhan se ihan loogista: raahannut valtavaa karvaa päällään ikuisuuden, ja BUFF yhtäkkiä se olikin poissa. :D Seuravana päivänä ei moista viluongelmaa enää ollut.
Se karvan määrä, joka ajelussa lähti, oli kyllä käsittämätöntä. Minä ja Oona vaan henkeä haukoimme, kun sitä villaa tuli... tuli... ja tuli...
Itse ajelin oman cavalierini aikoinaan terveydellisistä syistä kesällä nakuksi. Aatoksella oli todella paksu ja tuuhea turkki, mikä oli todella helppo hoitoinen. Aatoksella oli myöskin sydänvika, jota pyrittiin kaikilla mahdollisilla keinoilla helpottamaan, turkin kanssa koira oli kesäisin ihan tuskissaan ja ilman turkkia viipotti menemään paljon kovempaan ja ilman sivuvaikutuksia. Pitkän turkin kanssa jaksaminen oli paljon huonompaa ja koko koira vaikutti koko ajan todella väsyneeltä ja apaattiselta.
VastaaPoistaTurkin annoin kasvaa talveksi takaisin niin pitkäksi kuin kasvoi ja pakko sanoa, että se on totta mitä sanotaan turkin muuttumisesta ajelun myötä. Yksilöllistä se varmasti on, mutta Aatoksen aina ennen niin silkkinen turkki muuttui huomattavasti paljon pehmeämmäksi ja heikomman laatuiseksi + takkuuntui kasvettuaan paljon helpommin.
Itse ymmärrän miksi koirilta joilla on paljon turkkia ajellaan se kesäksi lyhyeksi. Itseäni se ei haittaa eikä asia mulle kuulu, ei ne koirat siitä turkin pois ajamisesta kärsi. Ainoastaan silloin ihmettelen kun jo valmiiksi lyhytkarvaisia koiria ajellaan kaljuksi. Esimerkiksi labbiksia jotkut ajelevat kaljuiksi, mitä en alkuun ymmärtänyt. Sitten tajusin, että jos koiralla sattuu olemaan paksu pohjavilla kuten joillain labbiksilla on + noutajan halu uida + mahdollisesti herkkä iho, niin ymmärrän kyllä ajelun täysin mikäli on hot spoteille helposti altistuva koira. :)
Toivottavasti tästä nyt saa edes jotain selvää kun tuntuu, että en saanut jäsenneltyä omia ajatuksia tähän kommenttiin mitenkään järkevästi :D
Pitkä kommentti! Kiitos!
PoistaKiva kun jaoit kokemuksesi. :)
Vaikka kyseessä nyt on mun postaus naamas missä alussa puhutaan. Ei en kannata turkin ajelua, koska viedään koiran suoja. Jos ongelma on pohjavilla,miksi poistaa koko turkki eikä sitä pelkkää villaa?? http://www.findogs.fi/kauppa/product_details.php?p=2567 hanki ensi kesää varten tuo, ja kokeile poistaa se pelkkä villa kidalta ja kokeile auttaisiko se, mutta saisi kumminkin pitää suojaavan peitin karvan :)
VastaaPoistaKiitos viestistä!
PoistaItseni mietityttää, että kuinka "tärkeä suoja" karvapeite nyt sitten oikeasti on, kun olen lukenut näitä kaikkia tarinoita ilman, että yksikään koirista on kärsinyt esimerkiksi iho-ongelmista, palelusta tai muista vastaavista.
Onpas jännä vempele. Harkintaan!
Korjauksena siis, että onhan se tietenkin tärkeä, ei sitä muuten luotu olisi.. mutta juurikin se, miksi turkkirotujen turkin vetäminen alas on niin valtava rike, kun on noita totaalisen turkittomiakin yksilöitä. Eivätkä ne luonnostaan ole sellaisia vaan koska ihminen on ne sellaiseksi jalostanut - koirista joilla aiemmin pohjavilla on ollut.
PoistaVoivoi, en taida koskaan päästä selvyyteen, mikä mielipiteeni tässä asiassa on! Voiko olla puolesta ja vastaan?
Heips! Tuollaiset "pohjavillanpoistajat" siis katkovat karvaa, riippumatta onko karva pohjavillaa vai pintakarvaa. Olen näitä siis kokeillut eri merkkejä/malleja ja kaikilla sama lopputulos. Karvaa voi käsitellä vain todella vähän ja harvoin, tai siit tulee järkyttävän näköinen. Hyöty on käytännössä nolla. Toimii minun mielestäni lähinnä esim erittäin muhkeiden housuvillojen siistimiseen, mutta niin paljoa niillä ei voi turkkia ohentaa että siitä olisi hyötyä. Ja samalla kuitenkin vahingoitat turkkia.
PoistaItse ajelin vuosi sitten kesällä aussieni. Molemmille kasvoi karva takaisin ihan normaaliksi. Vanhemmalla oli ajelun aikaan karvanlähtö alkamassa, joten uusi turkki kasvoi myös varsin nopeasti. Ajelin ko. koiran lähinnä siksi, että eläinlääkäri oli prosessin jo aloittanut, ja koiralla oli kyljessään iso kalju läiskä. Tämä koira oli kyllä kesähelteillä selvästi virkein ja vauhdikkain koiristani, vaikka tavallisesti ollut kesäisillä kisakentillä perässä vedettävää mallia. Nuorempi koirista taas oli ajeluvaiheessa juuri kasvattanut turkkinsa muhkeimmilleen (erittäin tiivis ja runsaspohjavillainen), joten uuden kasvu kesti pitempään. Karvanlähtöaikana karva oli vielä todella lyhyttä, ja koirasta irtosi nysäkarvaa :D Sulkasadon päätyttyä turkki kasvoi normaalisti takaisin. Tämäkään koira ei selvästikään ollut niin läkähdyksissä kuin kesäisin yleensä, mutta merkittävää parannusta vauhtiin agiradalla ei tapahtunut, joten en koe että ajelusta olisi ollut suurta hyötyä.
Kumpaakaan tuskin ajelen enää tulevaisuudessa, koska vanhempi on agilitystä eläköitynyt ja nuorempi ei tosiaan saanut lisävauhtia karvattomuudestaan.
Pörin pörin pörin sanoo Moseri meillä yleensä viimeistään toukokuun lopulla. Mut mulla onkin degeneroituneita villakoiria. :D Tällä hetkellä yli 10-vuotiaita ohutkarvaisia vetskukääpiöitä en ajele, mutta todellakin konetan kauttaaltaan mustan, energisen 2-vuotiaan keskarin. Sillä oli jo huhti-toukokuussa kuuma, vaikka sillä ei missään vaiheessa ollut mitään hillittömiä hehtaarivilloja, kuten joillain rotuisillaan (joita suoraan sanoen säälin näillä keleillä, varsinkin, jos omistaja on niin daiju, ettei turkin vaalimisen takia tarjoa koiralleen mahdollisuutta pulahtaa veteen viilentymään - ja näitä tyyppejä on...). Jos mulla olisi koira tavanomaisella turkilla, todennäköisesti yrittäisin ensin esim. furminoida pohjavillan ja katsoa koiran oloa sitten ja vasta sitten pöristää päällikarvatkin lyhyemmiksi, jos tarve vaatii. Ehkä.
VastaaPoistaTästä on olemassa hyvä, seikkaperäinen (muistaakseni) jenkkiläinen artikkeli, mikä oli ajelun puolesta. En nyt just löytänyt sitä, mutta tulen linkkaamaan, mikäli löydän. Siinä siis selitettiin turkin toimimisesta lämmöneristeenä lähinnä sellaisissa lämpötiloissa, mitä pohjoisella pallonpuoliskolla ei käytännössä koskaan ole.
Oi! Jos vain löydät tämän artikkelin, tule linkkaamaan se! Olisi mielenkiintoinen.
PoistaJa kiitos viestistä ja ajatuksista!
Pakko tähän nyt kommentoida, vaikka on jo vanha juttu, mutta kun tuo jutun ekassa kuvassa oleva bortsu on mun :D Olen ajellut Tipin nyt kahtena kesänä ja se jaksaa lyhyessä karvassa todella paljon paremmin. En aja sitä ihan nahkaan asti kaljuksi, vaan jätän karvaan vähän pituutta suojaksi. Sille kasvaa aina talven aikana aivan todella tuuhea pohjavilla, mitä vaan en ole saanut furminaattoreilla tms. pois ennen ajelua. Yritetty on. Sitten kun sen kerran ajelee, saa pohjavillankin harjattua pois. Äkkiä sille karva kasvaa takaisin ja ainakin tähän asti on kasvanut ihan samanlaisena takaisin.
VastaaPoistaKiitän kommentistasi jo etukäteen!