Operaatio valssi

20.57Valssaaminen on kamalaa. Se oli lapsena kamalaa salonkitanhuissa ja kamalaa se on agilitykentälläkin. Pidän itseäni aivan onnettomana valssaajana, mutta onneksi eilen agitreeneissä paljastui, etten minä ihan niin onneton ole. Tomi piti meille erittäin hyödyllisen valssitunnin. Parissa kohdassa valssi ei ollut optimaalinen ohjauskuvio, mutta teeman mukaisesti niitä tungettiin jokaiseen väliin!

Naurua tituulerasi Tomi nöyräksi ja kiltiksi agilitykoiraksi, mutta sitähän se onkin. Se lukee hyvin ohjaustani ja tottelee sitä kuuliaisesti: se kääntyy oitis kääntävästä ohjauksestani ja on kuulemma ihanteellinen koira juuri valsseja ajatellen. Vielä se tarvitsee lisää itsevarmuutta, jolloin nopeutta tulisi lisää. Nyt lähtee harjoitukseen treenit, joissa ohjaan mieluummin liikaa kokeillen kuin liikaa varmistellen. Nauru pääsee kokeilemaan siipiään ja saamaan lisää itsevarmuutta onnistumisista. Estehakuisuus tuolla tökkii edelleen, vaikka olen treenannut sitä operantisti tosi ahkerastikin. Tämä oikeasti vituttaa hämmentää, sillä etenkin väsyneenä Nauru saattaa seistä töllöttää minua esteen vieressä, kuin ei olisi koskaan kuullut ensinnäkään sanaa "operantti" tai toisekseen olisi ikinä tehnyt moiseen liittyviä harjoituksia.

Naurulla muutenkin on tuollaista ajatuksenjuoksua havaittavissa. Sille aikanaan oli hyvin "vaikeaa" lähteä ensimmäisestä luoksetulokäskystä liikkeelle. Tätä treenattiin ahkerasti ja liikkeestä tuli tosi toimiva kokonaisuus. Nyt, kun en ole samaan tahtiin enää tätä vahvistanut, olemme jälleen siinä pisteessä, että koira jää herkästi käskyn kuultuaan vaan toljottamaan korvat tötteröllä. Naaaaaaaaaaaargh. Hieman stressaa kun koe lähestyy (VIIKKO), mutta ajattelin palata taas liikkeen vahvisteluun lenkillä lelun avulla ja olla mahdollisimman stressaamatta.

Tähän olen merkinnyt noin suurinpiirtein kohdat, joihin valsseja tehtiin. Kahdenkymmenen esteen radalla 12 erilaista valssia, joten pyöriä sai olan takaa! Laskin mielessäni askelia, jottei niitä tulisi kolmea enempää, muistin olla vaihtamatta ohjaavaa kättä kuin lentokone ja pyrin tekemään työskentelyn pääasiassa jaloillani, käsien tuodessa vain tasapainoa. Usein suunnittelin paremmin kuin tein, mutta yritys hyvä kymmenen. Kaikkein vaikeimpia minulle oli liikkuvat valssit. Kakkonen ja vitonen sujui hetken epäröinnin jälkeen, sillä sain hyvää etumatkaa koiran sujahtaessa putkeen. Usein unohdin merkitä hypyn ennen valssia huonosti, mutta pienellä tsempillä asia korjaantui ja kykenin ajattelemaan kymmentä asiaa yhtäaikaa yhdeksän sijaan. Nauru luki yllättävän hyvin nelosen kääntävän valssin, jossa se lähetettiin oikeanpuolimmaisen siivekkeen takaa hypylle ja otettiin putkelle twistimäiseen tyyliin. Myös kutosen nostava valssi oli hyvä ja siihen saatiin vauhtia, kun en jäänyt varmistelemaan vaan moottoroin täysillä kohti putkea 12, jolloin Naurulle tuli kiire perääni.

Vaikeimmat minulle olivat viimeiset liikkuvat valssit, 11 ja 12. Minun olisi pitänyt ehtiä tehdä kumpikin valssi jo ennen esteen kohdalla olemista (kuvassa ne ovat siis kohdissa, jossa valssin pitäisi olla tehty jo kun koira ponnistaa edelliselle hypylle), mutta joko olin liian myöhässä, liian ajoissa (!), joko Nauru jätti hypyn väliin ja salpauduin siitä tai sitten menin yksinkertaisesti pyörälle päästäni! Hekotella siinä sai ja aivoja sai todellakin käyttää, että kykenin vääntelemään jalkojani oikeisiin suuntiin oikeaan aikaan. Aloin päästä lopulta jyvälle, mutta pahuksen aika loppui kesken. Harjoitukset jatkuvat siis kotioloissa - etenkin Kidan kanssa, sen kanssa kun ei tarvitse murehtia siitä, meneekö se oikein vai väärin hypyille.
Koska tänään oli Naurun hakutreenit, tokoilin hieman Kidan kanssa "omalla kentällä". Neidillä oli aika hyvä asenne tekemiseen. Se haki innolla niin puisen kuin metallisen kapulan, joskin metallissa huomioidaan ällöprosentin korkeus ja se palautuu edelleen ravaten. Toisella yrityksellä pudotti kapistuksen eteeni, mutta joutuessaan tekemään uudestaan toi perille saakka. Seuraaminen oli huomattavasti parempaa kuin yleensä: se on viimeaikoina pyrkinyt edistämään, mutta nyt edistämistä oli vain juoksuseuruussa. Kaukot vastapainoksi eivät olleet niin hyviä kuin yleensä, mutta mitäpä sitä turhaa stressiä ottamaan. Kesäkuussa ajattelin kokeeksi ilmoittaa Kidan epistelemään voittajaluokkaan, niin näkee miten liikkeet toimivat "kisamaisessa" tilanteessa vuoden tauon jälkeen.


Älyn jättiläinen keksi itselleen tekemistä odotteluajaksi...


Nauruun olen oikein tyytyväinen hakutreenien jälkeen. Se menee innoissaan metsään ja on hyvin oivaltanut, mitä siellä oikein tehdään. Kolme ukkoa oli metsään piiloutunut, kaksi löytyi aivan suoraan keskilinjalta hajun perässä ampaisten, kun tuuli tuli oikeasta suunnasta. Keskimmäisestä käytiin ottamassa haju lähempää, sitten lähetys keskilinjalta etsimään. Mutkia otti ja tosissaan joutui tekemään töitä, mutta löytyihän se kuusipuun alla kykkivä tyyppi! Nausku tuntuu jotenkin niin viralliselta ja katu-uskottavalta liiveissään, johon se sai jo pienen kulkusen kilisemään. Seuraavaksi pitäisi alkaa rakentamaan ilmaisua.


"Joo joo, voitasko mennä töihin?"

Mites nämä turinat sitten?

2 kommenttia

 1. Voi valssaus... En edes halua kuvitella millainen liike se olisi ja kuinka monta kertaa itse vetäisin turvalleni sitä tehdessä :''D Kropanhallintaa voisi ehkä treenata että uskalletaan tulla siun ohjattavaksi kesällä.

  Hii, hakua! Millä ilmaisulla meinasit Naurun opettaa? Meillä olisi tuo projekti haukkuminen kesken....

  Eikä tuota Kidan ilmettä metsku suussa. "Hnnngg, onko pakko!" Ei se kuitenkaan näytä niin kamalalta, mitä se on metskua hakiessa näyttänyt! Ja Tara <3 Nauroin ihan kippurassa tollerin toilailua jo fabossa, mutta tuo kuva saa kyllä hymyn huulille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valssi on hirmu hyödyllinen perusliike, mutta niin vaikea suorittaa oikeaan aikaan! Kesällä tanssahdellaan ;)

   Naurusta tulee rullakoira. Jotenkin tuntuu luontevalta noin kiltille koiralle. :D Täytyisi vaan ostaa (tehdä) rullat ja alkaa kasailemaan!

   Onneksi Kidan asenne on noin paljon parantunut! Tai edelleen inhotraa, mutta enää se ei menetä koko toimintakykyään :D Ja Tapsa... on tuollainen pikku seikkailija :'D Täynnä omia ideoita...

   Poista

Kiitän kommentistasi jo etukäteen!

Lukijat