Matkakertomus | 2500km erämaata | osa 2.

22.54

Puuttuva osa seikkailuraportistamme! Lue ensimmäinen osa täältä!
Päivä 3 - Sunnuntai

Tuntui kummalliselta herätä, kun oli yhtä valoisaa kuin nukkumaan mennessä. Puhumattakaan kun yöllä heräsi kerran omia aikojaan ja oli niin valoisaa! Aamu itsessään sujui tutulla, hyttysten vauhdittamalla rutiinilla. Miten kaipasinkaan kotona odottavaa sisävessaa kykkiessäni puskapissillä verenimijöiden yrittäessä imaista kankustani herkkupalaa samalla, kun minä pissaan ennätysvauhtia päästäkseni pois piinasta.

Matkamme alkoi tankkaamisella Gällivaressa, jossa pääsin juttelemaan englanniksi (mikä häpeä) kassahenkilön kanssa, kun emme löytäneet tankkiimme sopivaa bensiiniä. Naisraukka katseli meitä vähän säälien, sillä siinähän se oikea laatu pönötti nokkamme edessä, kun olisi vaan vähän tarkemmin katsonut. Niin eksoottinen on tuo Ruotsi... Ajelimme yhtä mittaa aina Stora sjöfalletiin asti ja matka oli kovin kuuma ja hiljainen. Hyvin vähän vastaantulijoita, sen sijaan komean metsonaaraan pongasimme ja poikasensakin toi rouva näytille.

Perillä meitä odottivat komeat, lumihuippuiset vuoret, kristallinkirkas järvi ja suuret pirunpellot. Kävimme kuvaamassa koiria kaunista maisemaa vasten ja hoipertelimme (=rämmimme) suon ympäri, ennenkuin juotettuamme koirat iskimme ne autoon ja menimme itse virkistäytymään. Uimaan ei kehdannut, mutta uintin jalkojani viileässä vedessä, pesin kasvoni ja kätenikin. Oli rentouttavaa katsella kristallinkirkasta vettä, kun näki suuret kivenlohkareet järven pohjassa ja kalat tuntuivat leijuvan ilmassa. Siihen olisin voinut jäädä. Pitkäksi aikaa.
Alkoi varsin pitkä ajorupeama. Kaahasimme jälkiämme pitkin takaisin Gällivareen, jossa kävimme ostoskeskuksessa shoppaamassa evästä itsellemme. Tsekkasimme auton moottorinesteen ja öljyt, totesimme kaiken olevan kunnossa ja matka jatkui pitkänä ja kuumana. Ja väsyneenä. Keskellä tietä seisoi itsemurha-altis poro vol ties kuinka mones, taukoa pidimme vasta lähempänä Suomen rajaa. Siellä etsimme poronsarvia, mutta valitettavasti löysimme vain kylkiluita, lumpioita ja muita jalan osia. Yksi kotka liiteli automme ylitse matkalla.

Övertorniåssa ylitimme rajan ja ajelimme pidempää reittiä Rovaniemelle. Näimme kovin vähän suomalaista porokantaa, mutta ihan yhtä sekaisin ne olivat kuin ruotsalaiset serkkunsa. Ruokailun toteutimme Rovaniemellä, kapuamalla haisevina, likaisina ja muutenkin ei-niin-yhtään-salonkikelpoisina paikalliseen pizzeriaan nauttimaan herkulliset cotzonet. Ajomatka jatkui vielä hippusen, sillä vasta Ranualla oli luvassa pysähdys. Tuntui niin pahalta ajaa Ranuan eläinpuiston ohi, olen aina halunnut sinne, mutta aikaa siellä käymiseen ei ollut! Sen sijaan menimme Ranuan leirintäalueelle, pissatimme kärsivällisen matkaseuramme ja kävimme itse pesulla uimisen merkeissä. Harrastin uskaliasta naku-uintia, mutta onneksi leirintäalua oli kovin tyhjä siihen aikaan illasta.

Hieman Ranuan ulkopuolelta löytyi yöpymispaikka. Hyttyset olivat entistä kiukkuisempia, leiri nousi ennätysajassa, iltatoimet hoituivat sitäkin nopeammin ja äkkiä suojaan nukkumaan!

Kilometrejä kertyi 600km ja tämä kaikki tapahtui klo 9-22.Pieni apulainen, "blue merle with white and tuplatan", yritti kovasti löytää poronsarvia hiekkakasasta.Päivä 4 - Maanantai

Päivä sisälsi pääaiassa ajoa, ajoa ja vähän lisää ajoa. Se oli sääli, sillä yö meni kaikissa muissa kuin rattoisissa merkeissä. Onnistuin saamaan pahan allergiakohtauksen keskellä yötä, mikä verotti hieman yöunien laatua. Äh! Hyttysetkin olivat törkeän kiukkuisia vielä aamullakin, joten äkkiä kasasimme tavarat päästäksemme matkaan. Jaloissani on edelleen valtavia puremajälkiä, jotka minä tyhmänä olen repinyt tosi rumaan kuntoon. Äh uudestaan.

Kivasti ajelimme aina Kajaaniin asti, jossa kävimme hakemassa aamiaista ja vaihdoimme kuskin paikkoja. Sitten kaahasimmekin Iisalmeen, jossa koirat pääsivät uiskentelemaan lämpimään järviveteen. Nauru ja Tara loikkivat laiturilta, Kidakin pudottautui pari kertaa kuin pingviini, nokka edellä! Sitten jatkuikin kuuma ajomatkamme aina Jyväskylään asti, ja allekirjoittanut voi myöntää, että silmien pitäminen auki kävi työstä. 

Onneksi pääsimme perille asti, sillä siellä odotti herkullinen palkinto. Kiinalainen ateria! Jyväskylä oli yllättävän kivannäköinen paikka, vaikka muistin sen tylsänä mestana. Käytimme koirat pulahtamassa ja tarpeillaan venesatamassa ja sitten alkoi viimeinen, paahtava rutistus kohti kotia. Tuntui epätoivoiselta, helpotus pilkahti vasta tankatessa autoa Lahdessa, kun tajusi, ettei oikeasti ole enää pitkä matka kotiin!
Kotona ei sitten muuta jaksanut kuin kantaa kamat sisälle, käyttää koirat lenkillä, ruokkia ja heihei nukkumaan. Onneksi koirat olivat samaa mieltä, sillä hyvin pian asunnossa kuului kevyt kuorsaus.

Ajelimme päivän aikana kunnioitettavat 800km. Aikaa kului klo 9-21.

Matka-ajat ovat pyöristettyjä suuntaan ja toiseen, mutta kyllä me sen 2500km saimme täyteen. Huh huh. Oli varsin rankkaa, mutta seikkailu oli taattu ja emme onnistuneet kertaakaan telomaan ketään tai mitään, saatika eksymään. Näimme kauniita maisemia ja koimme erähenkisyyttä oikein olan takaa!

Kuvia voi kurkistella täältä!

Mites nämä turinat sitten?

2 kommenttia

Kiitän kommentistasi jo etukäteen!

Lukijat