Kuinka hukata luottamus kymmenessä päivässä?

19.33




Koirat ovat hauskoja eläimiä. Niillä on paitsi huvittavan leikkisä luonne, myös ihanan sinisilmäinen asenne elämään. Hyvin pienillä teoilla ne ovat valmiita palvomaan maata jalkojesi alla ja seuraamaan sinua tiukkoihin tilanteisiin. Luottamuksen luominen koiraan on kuitenkin suhteellisen helppoa ja vaatii hyvin yksinkertaisia asioita. Rakasta, ruoki, huolehdi ja opasta - näillä perusasioilla pääsee jo hyvin pitkälle. Koiraa ei saa pitää lapsenkorvikkeena ja turha inhimillistäminen on myös pahasta, mutta yhtälailla rakasta ystävää ei saa myöskään esineellistää tai pitää minään metsien villipetona.

Suhteen luomisen keinoista puhutaan paljon, mutta entä toisesta puolesta? Pelkäävätkö jotkut tekevänsä virheitä, joilla Turre toteaa elämänsä olevansa kurjaa ja pakkaavan pienen mielikuvituslaukkunsa poistuakseen paremman emännän adoptoitavaksi? Ajattelin kirjoittaa pienen, vähän huumorilla höystetyn ajatuksenjuoksun (vaikka aihe onkin vakava) tätä koskien - eli kuinka hukata rakennettu luottamus koiraan kymmenessä päivässä.





1. Ala tiukkapipoksi

Jos mieltä ei saa tarpeeksi kireälle muuten, pistä hiuksesi mahdollisimman tiukalle nutturalle. Jotkut sanovat myös hiekan tunkemisen ..noh, paikoista pimeimpään, aiheuttavan ärtymystä sopivissa määrin. Siitä alkaa nopeasti kehittyvä äksyily koiraa kohtaan. Milloin koira tekee asian liian hitaasti, milloin liian nopeasti. Nyt se on vino, nyt se on liian edessä, takana, sivulla. Korjausliikettä korjausliikkeen perään, ilman ohjeita tai apuja, koska kyllähän se osaa. Dramaattinen ärjyminen kaiken kruunuksi pitää huolen, että koira katsoo sinua aivan erilaisella ilmeellä, kuin aamiaisen aikaan.


2. Vaadi liikaa

Jos tehtävää on treenattu kerran, ei muuta kuin palkka pois. Revitään koira paikalleen väkisin ja luodaan sellainen paine, ettei ole toista nähty. Kokeita, startteja ja treenejä mielellään useampi päivässä, mennään eikä meinata jo ihan pennunkin kanssa. Ei tuloksia ilman työtä, tai miten se sananlasku menikään.


3. Ole epäjohdonmukainen

Kutsutaan koiraa ensin livertäen, sitten napataankin niskasta. Annetaan lupa, mutta oikeasti ei olisi saanutkaan. Tällaisella epäjohdonmukaisuudella pistetään mieli tykkänään solmuun ja sekaisin, eikä tarvitse pelätä, että suhde kehittyisi ainakaan parempaan suuntaan.  Koiran koulutuksessa johdonmukaisuus on kyllä minun mielestäni kaiken a ja o.


4. Pakota epämiellyttäviin tilanteisiin

Luonnettahan se kasvattaa, jos ujon koiran heittää varoittamatta pieneen koirapuistoon kahdenkymmenenviiden iholle tunkevan, röyhkeän koiran kaveriksi. Tai sitten ei. Myös koetilanne voi liian varhaisessa vaikeessa olle inhottava ja homman työstäminen uudelleen mukavaksi onkin toinen juttu. En toki puhu omasta kokemuksesta... Kaiken kaikkiaan epämiellyttävä olotila herättää luonnollisesti ikäviä ehdollistumia aiheuttajaa kohtaan, joten oikein nopean suhteen pilaamisen reseptiin tämä kohta passaa mainiosti.


5. Älä anna lepoa

Työtä, työtä ja työtä - lepo on yliarvostettua, varsinkin nuoren koiran kanssa. Jos koira alkaa näyttää uupumisen tai tylsistymisen merkkejä, pakota. Sinähän olet se pomo ja määräät tahdin. Se on hyvä muistuttaa lujalla kädellä, niin jo on suhde taas hieman huonompi!


6. Käy vieraissa

Onhan se ihan päivänselvää, ettei yhtä naamaa jaksa katsella n. 13 vuoden ajan. Asia korjaantuu joko sillä, että a) haalii ympärilleen alati uusiutuvan lauman, josta jokainen on se superstara vain ensimmäisen 6kk ajan ja sitten unohtuu, tai b) jättämällä oma koira koko päiväksi kotiin, jotta voi mennä ihastelemaan muiden paljon hienompia koiria. Tuntuu ehkä työläältä kivan päivän jälkeen käyttää oma tyhmä koira pissalla, mutta ainakin sillä tavalla säästyy siivoamisen tuskalta.




c: Essi V.



7. Pihtaile

Koira odottaa saavansa päivässä edes ulkoilut ja ruokaa, mielellään myös kontaktia ihmiseen. Näistä perusasioista pihtaaminen on mainio tapa asettaa kylmyyttä jo valmiiksi rakoilevaan suhteeseen. Pieni nälkä voi kasvattaa luonnetta ja yksinäisyys karastaa, näin voi vakuuttaa tosijohtaja itselleen. Säästäähän siinä vähän rahaakin, kun Murreen uppoaa murkinaa vähän vähemmän kuin normaalisti.

8. Vähennä huolenpitoa

Liittyy vahvasti edelliseen. Harjaamisesta, kynsien leikkuusta ja muista normaaleista toimista leikkaaminen aiheuttaa koiran ja ihmisen välille suurta jännitettä. Koira alkaa ainakin olla perin hermostunut, onhan se nälkäinen, yksinäinen, tylsistynyt ja nyt vielä epämukavaa oloa tuottaa mahdollisesti isot takut paksussa turkissa.

9. Lyö aina välillä

Fyysinen (ja/tai henkinen) satuttaminen vie viimisetkin luottamuksenrippeet.

10. Unohda olemassaolo

Viimeisenä on aika jättää koira-parka omaan arvoonsa. Parhaimmillaan ihminen hylkää lemmikkinsä muiden murheeksi ulos harhailemaan tai odottamaan sotkuiseen asuntoon pelastajan saapumista. Unohtaminen on helppoa silloinkin, kun koira asuu samassa talossa kanssasi. Pihahäkkiin lukitseminen vie koiran pois silmistä, vaikka se pysyykin tontilla. Sisätiloissa vessaan lukitseminen tai häkkiin paiskaaminen pitää huolen, ettei koira ole jaloissa häiritsevästi.





Näitä oppeja voi muokata ihmissuhteeseenkin sopivaksi. Taatusti lähtee kaveri lätkimään.

... Tai jos vaikka jättäisit sen koiran hankkimatta, mikäli koet tarvetta lähteä näitä toteuttamaan? Pehmoleluhyllystä löytyy hyvin realistisen näköisiä koiria, vaikkakaan nekään eivät ansaitsisi joutua tuolla tavoin kohdelluksi sellaisen henkilön toimesta, joka kehtaa kutsua itseään koiranomistajaksi tai koirien ystäväksi.

Pidetään huolta myös karvaisista ystävistämme. Ne ovat usein meitä kohtaan uskollisempia ja välittävämpiä kuin yksikään ihminen. 


Mites nämä turinat sitten?

1 kommenttia

Kiitän kommentistasi jo etukäteen!

Lukijat