Lähellä läpimurtoa

17.18
mul ei ollu mitään muut ku mahdollisuus
ja tieto siitä että mitä tahdon voin saavuttaa
koval duunil asiat vaan onnistuu
kokeillaan ja sit taas noustaan jos kaadutaan
hanskat ei tipahda periks ei anneta
ne sanoo: et pysty, et voi, ei kannata
mun korvissa se kaikki kuulostaa haasteelt
ne saa luun kurkkuunsa, kun tulosta taas teen
jatkan jaksan vaikka väkisin
jos ois helppoo, kaikki tekis niin
mus on voima, jota en voi vaimentaa
pusken täysii aina vaan
mun ei täydy, vaan mä saanTreenaaminen ei ole helppoa missään lajissa. Tiettyyn pisteeseen päästessä asiat alkavat näyttää enemmän hankalilta kuin valoisilta, ja jossain kohtaa jokainen kokee, että olisi helpompaa laittaa hanskat tiskiin ja antaa olla. Sama pätee esimerkiksi matematiikan opiskeluun. Kun siirrytään 1+1-laskuista ylemmälle tasolle, täytyy alkaa oikeasti miettiä. Pelkkä aiemmin opittu ei riitä, eikä kokeista psty enää liihottelemaan läpi ilman minkäänlaista vaivannäköä. Tämä on se hetki, joka erottelee jyvät akanoista. Oletko sinä se, joka turhautuu tilanteesee, suuttuu ja heittää kirjan seinään? Se, joka antaa olla ja siirtyy television ääreen. Vai oletko sinä se, joka yrittää parhaansa, laskee laskua vaikka koko yön, joko siinä onnistuen tai epäonnistuen?

Aina ei tarvitse kehittyäkseen onnistua. Tästä hyvänä esimerkkinä agility. Tokihan möllitason koirakko voi hinkata maailman tappiin asti S-kirjaimen muotoista rataa, joka koostuu hypyistä ja putkista. Siitä saa itselleen itsevarmuutta hetkeksi, mutta kun rata on kuutettu puhki, mitä jää käteen? Vaikeiden ratojen tekeminen kehittää, vaikka puhtaista suorituksia ei tulisikaan. Ei tarvitsekaan tulla. Treenaamisen idea ei ole muuttua hyväksi yhdessä yössä, vaan saavuttaakseen tuloksia täytyy osata turhautua, sillä se on avainsana tuloksekkaaseen jatkoon. Asenne on tärkeä ja pitää olla kärsivällinen. Se on todellakin tullut huomattua hyvin henkilökohtaisesti.murehtiminen ei takas eilistä tuo
ja huominenkin tulee vaan jos selvitään tänään
mun pahin vastukseni kattoo peilistä mua
se haastaa ja aina pyrkii mun pään kääntämään
hakenu näkemystä mun meininkiini
monacon vipeistä slummeihin keniaan
kaiken sen jälkeen oon vaan positiivisempi
asenne ratkasee, oon nähny omin silmin senki
aitoo iloo vaikkei ympäril oo muut ku pahaa
ja toiset taas niin köyhii et ei niil oo muut ku rahaa
alotan ittestäni, korjaan mun mielen
nostan mun katseen ja mun suupielet
Olen saanut tokossa laskea hattuni useaan kertaan. Kida olisi aikanaan tarvinnut kylmähermoisemman, kärsivällisemmän ohjaajan. Nauru taas sellaisen, joka ymmärtää sen hitaan  kehittymisen. Vaikka tilanne on kolistanut tokomotivaatiotani hyvin mataliin lukemiin, en ole koskaan luovuttanut. Tahti on hidastunut, mutta mielessäni on hakannut ajatus, joka on ajanut minua eteenpäin. Minun koiristani tulee valioita. Ei ole varmuutta toteutumisesta, mutta en voi jättää asiaa kesken ja elää epävarmuudessa, josko olisin sittenkin onnistunut. Mieluummin yritän sisukkaasti. Olen tosin muuttanut asennettani vähemmän vakavaksi, joka tietenkin näkyy myös tuloksissa. Edelleen turhaudun usein ja taukoja tulee sen takia, mutta olen muistuttanut itselleni, ettei kyse ole maailmanlopusta. Ja ettei keään muuta kiinnosta tulokseni kuin minua itseäni.

Ilmoitin kummankin aussien Porvoossa pidettyihin möllikokeisiin, avoimeen luokkaan. Kida suoritti luokan vähän sovelletusti, nouto tehtiin metallikapulalla ja hyppy korvattiin hyppynoudolla. Kisataukoni kostautui Kidan kohdalla niin, että olen täysin unohtanut sen vaatimat rutiinit tokokisoihin mentäessä. Lyhyt aamupissatus ja aamuruoan käyttäminen palkkana oli vähän huono yhdistelmä: koira vuoti kovasti kehässä ja sen ajatus oli selvästi palkassa, vaikka se suorittikin tehtävät hyvin. Luit oikein, hyvin. Se oli kiinnostunut työskentelystä, se oli iloinen ja se suoritti kaikki vaaditut liikkeet.

Luit oikein. Kaikki.

Paikkamakuu 9,5 - Inisi ja liikahti eteen alussa, muuten oli kauniisti.
Seuraaminen taluttimetta 9 - Jälleen alussa ininää ja levottomuutta, mutta sitten rauhoittui ja teki erittäin kaunista, hiljaista työskentelyä. Tuntui hyvältä.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9,5 - Jälleen alun ininä, muuten ei moitteita.
Luoksetulo 8,5 - Lähti hyvällä laukalla, pysähtyi hyvin. Sivulle tuli ravissa.
Liikkeestä seisominen 9,5 - Tepsuttelu vei puolikkaan pisteen.
Noutaminen 8,5 - ÄLÄ MUUTA SANO. Sinne se juoksi metskulle, nappasi sen suuhun, palautti ravilla ja heilautti pyllynsä ihan oikeaan paikkaan,suoraan perusasentoon. Vieraassa hallissa, pienessä hallissa, vieraiden ihmisten tuijottaessa.
Kauko-ohjaus 8,5 - Liikkeet olivat vähän vajaita, mutta suoritti kuitenkin tarkkaavaisena. Katse vilkuili lähellä olevaa palkkaa...
Estehyppy 7 - Ahtaassa hallissa kapula laskeutui n. 1,5m päähän tyttöystäväni jaloissa odottavasta palkasta. Kida lähti kapulalle, otti sen suuhun ja lähti sitten kipittämään palkalle. Huusin käskyn uudestaan ja neitikoira kääntyi ympäri ja palautti kapulan ilman ongelmia.
Kokonaisvaikutus 8,5 - "Osaava koira. Ääntelee jonkinverran. Jättöliikkeissä teputtaa etutassuilla."

Nauru oli tavalliseen tapaan todella lunki vieraassa paikassa. Sillä oli nälkä ja se oli hitusen turhautunut, kun oli joutunut katselemaan Kidan lämmittelyä pihalla auton takakontista. Sen häntä heilui ja se liverteli hieman onneaan kansalaisille ja töihin lähtikin erittäin reipas koirakansalainen. Olen keksinyt pieniä kikkaskonsteja vireen ylläpitämisen edistämiseksi, samantapaisia mitä agilityssakin käytin aikanaan (ja jonka vuoksi minulla on nyt kreisi agilitykoira, siitä lisää tarinaa myöhemmin). Paikkamakuuta odotellessa Nauru piippaili ja vilkuili vihjailevasti ulkopuolelle jäänyttä ruokapalkkaansa, mutta muissa liikkeissä se ei äännellyt. Se ei kertaakaan näyttänyt hakatulta tai ahdistuneelta, nälkäiseltä ehkä välillä! Kun pirun aamiainen antoi odottaa itseään.

Paikalla makaaminen 8 - Naurua kutitti kyljestä juuri sillä hetkellä, kun käskin sen maahan. Vinoonhan se meni. Tietenkin se suoristeli vähän itseään (maassa pysyen) ja tämä rokotti. Se myös ennakoi perusasennon liikkurin käskystä, josta piste pois. En olekaan treenannut paikkista liikkuroituna varmaan puoleen vuoteen...
Seuraaminen 10 - Ylpeys ja ennakkoluulo! Ei kertaakaan jätätystä, ei edistämistä. Kontakti säilyi koko seuruun. Suoritti liikemuutokset moitteetta. Naurulle taputettiin sen seuraamisen jälkeen. Vielä se kaipaa vähän joustavuutta, jotta liikkeestä tulee näyttävä, mutta mikä muutos. Viimeksi kesällä mölleissä koirani kulki perässä korvat luimussa, näyttäen olemuksellaan koko kentän kaartille vihaavansa tätä kaikkea juuri sillä hetkellä.
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 7 - Harjoittelimme kaukoja ennen kehää ja pieni porsas teki liikkeestä istumisen. Kaksoiskäskyllä käskytin maahan ja koirani näytti siltä, että muljautti silmiään. "Kun mikään ei riitä!"
Luoksetulo 8 - Todella hyvä laukka ja pysäytys, palasi ravilla ja teki tosi ison kaarteen ennen perusasentoon saapumista. Luoksarin loppu treenilistalle.
Liikkeestä seisominen 10 - Ei mitään moitittavaa missään.
Noutaminen 0 - No, nälkäinen pieni porsas vhän porsasteli. Ja minä vähän sössin. Nouto pienessä hallissa suoritettiin tyhmästi kohti vastapäisellä seinällä olevia häkkejä. Heittämäni kapula iskeytyi häkkiä vasten ja avasi häkin oven. Lähetin Naurun kapulalle, mutta pienissä possun aivoissaan koirani ajatteli, että vapautin sen palkalle. Kaksoiskäskyllä se käänsi kurssinsa ja haki kapulan. Vieras (ja painava) kapula ei kuitenkaan pysynyt suussa, kun merle istahti perusasentoon, koska eihän pienet possukoirat voi tehdä kahta asiaa yhtäaikaa. Voipas, ärkele. Tässä kohtaa alkoi näkyä myös vireen laskeminen, josta aiemmin ei ollut vielä murhetta.
Kauko-ohjaus 8,5 - Suoritti kaikki liikkeest, mutta ei niin suurela innolla kuin olohuoneessa. Vireen laskeminen näkyi tässäkin, vaikkakin sen ilme oli vielä ihan iloinen.
Estehyppy 0 - Tässä kehitin jo uutta sotasuunnitelmaa, sama kuin joka kokeessa. Vire maantasalla menee esteen eteen ja vain seisoo siinä, selkä minuun päin, hyljettä muistuttaen. Tiukasti uusin niin monta kertaa, että teki liikkeen kunnialla. Tähän on nyt yhdistynyt jokin huono suoritusmoodi, joka on pakko karsia, hyppy kun on aina kokeen viimeinen tehtävä.
Kokonaisvaikutus 8,5 - "Hieno seuraaminen. Koiran vire laskee lopussa."

Seuraava kisatilanneharjoitus sunnuntaina. Olen aika innoissani.

Mites nämä turinat sitten?

2 kommenttia

  1. Hauska kuulla että tokoilu sujuu nyt kisatilanteessakin, mutta missä on videot? :'D olisi kiva nähdä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kännykässä! Olen kamalan laiska laittamaan nykyisin videoita, sillä koneeni on niin täysi, että videomuokkausohjelman käyttäminen on varsin hidasta ja vaivalloista. :D Siksi videoiden muokkaamisen jätän mieluummin väliin, jos suinkin voin. Facebookkiin julkaisin Naurun seuruun, voisin tietenkin laittaa sen Kujemielen sivullekin.

      Poista

Kiitän kommentistasi jo etukäteen!

Lukijat