Liuhdon valmennus, osa 1

16.23Postaus tulee viikon myöhässä, mutta aina on hyvä hetki hehkuttaa mainiosti mennyttä valmennusta. Timo Liuhdon opissa pyörähtääkin koko kesä joka toisen viikon keskiviikkona ja ajattelin kirjata jokaisen treenin ylös numeroituna. Näin lukijat saavat paitsi vihiä radasta, myös seurattua mahdollista edistymistä. Osallistun treeneihin vaihdellen Kidan ja Naurun turvin, ensimmäisellä kerralla mukana oli uskollinen kilpakumppanini Kiituri.

Minua jännitti aivan mahdottomasti uuteen ryhmään meneminen. Kesän ryhmä pitää sisällään vaatimattomasti äärimäisen päteviä, MM-kilpailuissakin menestyneitä kilpailijoita. Oloni oli siis perin pieni tässä porukassa, samalla hieman häkeltynytkin. Tuntui myös hienolta, että on päässyt treenaamaan niin lahjakkaaseen porukkaan ja varmasti saan mainioita vinkkejä itseni parantamiseen roppakaupalla.

Vaikka radan ulkopuolella jännitti, radalle mennessä olin tyyni. Päätin suorittaa radan niin vähäisillä äänavuilla kuin mahdollista ja hiljaisessa harmoniassa etenimme esteelle 9 asti. Esteelle 10 koira vaatii niin hyvän irtoamisen, että ääniapu oli tarpeen. Kun kovensin vauhtiani pidentämällä juoksuaskeltani ennen koiran syöksymistä suoraan putkeen ja huudahdin sille "mene mene!" (joka on Kidalle opetettu eteen-käsky), Kidan laukka-askel piteni suunnattomasti ja se irtosi helposti pituudelle, vaikka en itse ollut päässyt vielä putkesta ohi. Leijeröinti sekä putkelle että keinulle onnistui hyvin, putkelle mennessä vastakäännös pituudella teki Kidan käännöksestä huomattavasti tiukemman, kun ilman ohjauksia se vähän valui ja koran piti korjata linjaansa itse hypyn jälkeen.


Kida ja Nauru vappuna piknikillä.


Esteellä 13 opettelimme helikopteria. Olen tehnyt ko ohjausta varsin vähän, joten oppi tuli tarpeeseen. Liikkeessä koira ohjataan oikean puoleisen siivekkeen taakse ja ennenkuin koira ponnistaa esteelle, tekee ohjaaja 360-asteen käännöksen. Rintamasuunta kääntyy myötäpäivään ja liike suoritetaan päkijöillä, jolloin käännöksestä tulee nopea. Alkuun tein liikettä kantapäät tiukasti maassa, jolloin pyörähdykseni väljähti. Päkijöillä sain ympyrän pidettyä kasassa ja pyörimisen jälkeen rintamasuuntani ja -liikkeeni meni putkea 14 kohti. Koira tiesi jo ennen hyppyä mihin suuntaamme seuraavaksi ja vaihtoi laukkaa ennen ponnistustaan. Hypyn jälkeen koira otetaan samalla kädellä kuin millä se takaakiertoon lähetettiin (oikea), eli koira laskeutuu ohjaajan ja esteen väliin.

Viskileikkauksessa ei Kidalla ole ongelmia. Ensin meinasin ohjata muurin jälkeisen hypyn sylivekillä, mutta päädyinkin niistoon, Ratkaisu osoittautui huonosti, sillä uudella yrityksellä sylivekki teki Kidan hypystä paljon tiukemman kuin väljähtymisen aiheuttanut niistely. Muuten kohdissa ei ollut ongelmaa, sain itsekin valssin ja pakkovalssin hyvin mahdutettua esteiden 20 ja 21 väliin.

Kida sai palautetta erittäin hyvistä hypyistä ja käännöksistä. Sen laskeutumisäänet ovat pehmeitä, eikä kovaa tassuttelua ja puuskahduksia kuulunut kertaakaan. Se myös pidentää laukkaansa erinomaisesti ohjaajan mukaan ja lukee ohjaajan liikevaihdoksia erittäin hyvin ennen putkia. Kidan liikkeenlukua kannattaa todellakin hyödyntää treeni-ja kilpailutilanteessa, kuten yleensäkin koiran luonnollisia vahvuuksia. Putkella 21 Kida otti putkijarrun hyvin vastaan ja suoritti esteen 22 sylkkärillä. Putkelle 23 en itse kiristänyt vauhtiani tarpeeksi, jolloin Kidakin oli hitaampi ja se joutui taas itse korjaamaan linjaansa esteelle 24. Suoritimme radan esteelle 28 asti, ennenkuin aika loppua lopahti.

PS. Häiritsevä talviotsikko vaihtuu tämän viikon aikana!

Mites nämä turinat sitten?

2 kommenttia

 1. Mulla olisi toivepostaus. Voisitko kirjottaa koiran kuvaamisesta, joku käskikirja tumpeloille tms. Eli ihan vaan perusvinkkejä. Meillä ongelmia seuraavissa asioissa:
  1) koira ei mahdu kokonaan kuvaan (auttaisko esim. laihdutus vai mikä neuvoksi?)
  2) kuvat on jotenkin tärähtäneitä (no onhan se koirakin vähän, mutta kiva ois saada joskus joku tyylikäs kuva kasvattajalle lähetettäväksi)
  3) photoshop (paint) neuvot koiran ilmeen muokkaamiseksi paremmaksi (meillä koiralla on ilmiömäinen kyky arvata milloin ja mistä sitä kuvataan ja se onnistuu aina katsomaan muualle, siristämään silmiään, irvistämään, alkaa yhtäkkiä läähättämään niin, että kieli on melkeen maassa... )

  Lista on loputon ja omistaja toivoton.Olemme siis tulleet tulokseen, jossa määrä korvaa laadun. Valitettavasti facebookista alkaa pikkuhiljaa loppua kaverit kun kuulema kukaan ei enää jaksa katsella tuhatta ja yhtä kuvaa mun koiran ohi vilahtavasta hännästä. Kenties pitäisi hankkia parempia fb-ystäviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukkapipoisia kavereita! Varmasti koirallasi on tosi komea ja söpö häntä!
   Valokuvaukseen liittyvä postaus on itseasiassa tekeillä!

   Poista

Kiitän kommentistasi jo etukäteen!

Lukijat